В луковитското село Ъглен младеж вече 18 години живее без самоличност. Лито Митхад Али е роден в германския град Щутгарт. Майка му е натурализирана украинка, а баща му е български гастарбайтер от Ъглен - Митхад Али, съобщава БНТ.

Лито е вписан с фамилията на бившия съпруг на майка си, също украинец. След като пристигнал в България нямал право да получи български документи и ЕГН. Когато момчето се родило, майка му Олга не била официално разведена с украинския си съпруг. Именно това е и причината да получи неговата фамилия – Литов. По-късно Олга, Митхат и невръстният Лито се завърнали в Ъглен. Майката напуснала семейството, а бащата не предприел действия, за да докаже биологично бащинство, както и действия по разсиновяване от фиктивния баща. Митхад отглежда момчето.

Оказва се, че на документи липсва всякаква връзка между бащата и сина. Битката си за самоличност момчето започва, когато навършва пълнолетие. То се бори и да получи документи за българско гражданство. В акта са раждане младежът е записан като Лито Литов, но се представя като Лито Митхад Али. Той и баща му се обръщат към няколко институции с молба момчето да получи българско гражданство и български документи. Оказва се, че това е почти невъзможно.

Момчето се чуди защо гражданство получават хора, които не искат да живеят в България, а той, който иска да живее тук и да се развива, не може да получи такова.

Съселяните определят Лито като изключително добър и възпитан младеж. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров осигурил безплатна юридическа консултация и съдействал администрацията да се запознае със случая. Надежди случаят да се разреши скоро обаче няма. Съгласно представените документи Лито Митхад Али не е български гражданин.