България изпраща отряд от 24 спасители на учението на "Гражданска защита" на страните от ЕС, което започва днес в Унгария и в Румъния, и ще продължи до 26 септември. Това съобщи заместник главният директор на националната служба "Гражданска защита" Щерион Джунджаров, цитиран от БТВ.

Българският отряд е сформиран и тренира в Центъра за обучение на спасители в Монтана. Той включва алпийски спасители, водолази, екип за действие при химически аварии и замърсявания, както и водачи на две обучени кучета от Планинската спасителна служба към БЧК.

Българските спасители заминават за учението с най-модерна техника за издирване на затрупани под развалини, алпийско оборудване за високопланински операции, водолазна екипировка, лодки, съвременни средства за защита при химическо замърсяване и седем специализирани автомобила.

Ръководител на отряда ще бъде началникът на отдел "Планиране, подготовка и провеждане на спасителни операции" в Министерството на извънредните ситуации Андрей Стоименов.

Той уточни, че сценарият на учението предвижда спасителни операции при наводнения, действия при поражения на инфраструктурата, при автомобилни и ж.п. катастрофи, при химически аварии, спасяване на хора при земетресения и терористични атаки, преодоляване на последствия от разлив на нефтопродукти.

В учението ще участват спасители от Унгария, Румъния, Австрия, България, Латвия, Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Молдова