Столична община губи по 3 млн. лв. годишно от такси за водоползване на минералните си води. Около 14 млн. лв. пък са загубите от липсата на концесии за минералните води.

Данните оповести председателят на ВМРО-НИЕ Борис Ячев на пресконференция в БТА. Той обясни, че повод за тези констатации са заявените намерения за инвестиции в изграждане на СПА-хотели от катарското правителство и други.

Според справки от официални източници от 225 минерални извора в страната с общ дебит около 5000 литра в секунда, 35% от тях са в София или 71 находища на минерални води с дебит около 1000-1200 литра в секунда, са изчислили експертите на
ВМРО-НИЕ. За съжаление, само върху 8 от тях СО е придобила правото на стопанисване. Това са изворите в Казичене, Горна баня, Княжево, Овча купел, Панчерево, София-център- в тях са включени Баталова воденица и Надежда, при които има процедури за узаконяване. При тези 8 находища не е предприета никаква процедура за отдаване на концесия или публично-частно партньорство, с които те могат да бъдат експлоатирани с търговска цел.

5 години е срокът, за който екоминистерството е предоставило тези минерални находища на СОС, т.е. 1 г. вече е минала, констатира Ячев. Той добави, че през септември 2011 г. има обещание СОС да разкрие звено към направление „Архитектура",което ще се занимава само с минералните извори. Решението за това е взето едва тази година, през януари. В бюджета на общината за тази година обаче няма предвидени средства за действието на такова звено, уточни Ячев.

От друга страна СОС няма приета тарифа за такси за водоползване. При 1200 л. дебит в
секунда таксите в различните общини на страната варират от 0.20 лв. до 1.5 лв. При
осреднена тарифа от 1 лв. се изчислява именно тази загуба при сегашните обстоятелства за Столична община от 3 млн. лв. на година.

От такси за концесиониране от външните инвеститори, които искат да експлоатират водата и да строят СПА-центрове, хотели и други, общината отново губи около 14 млн. лв. на година, тъй като те се насочват към съседни на София селища - като Рударци, Долна баня, Белчин баня, Костенец,с ъобщи Ячев. А в проектостратегията за ВЕИ въпросът за геотермалните извори в София изобщо не е засегнат, т.е. Столична община, за разлика от други български и европейски общини не гледа на тях и като източник на енергия и на приход, обобщи председателят на Националния щаб на ВМРО-НИЕ.