ЗИЛ, натоварен с амонит, се е взривил около 11,40 часа днес близо до открития рудник "Република" близо до Перник, уточниха от МВР.

По информация от областната дирекция, взривното вещество е било с тегло 3 т и 200 кг, автомобилът е бил спрял, а шофьорът и спътникът му побягнали, когато забелязали пламъци.
Малко по-късно камионът избухнал.

 

От взрива са пострадали четирима души.
49-годишния Михаил Бойчев има попаднали твърди частици в очите.
43-годишният Александър Борисов със съмнения за спукано тъпанче.
Най-тежко ранен е Валентин Казаров на 49 години. Парче метал се е забило под гръдната му кост и предстои да бъде опериран, но няма опасност за живота му.
Шофьорът е с тежка хипертонична криза от преживения стрес.

При инцидента леко са пострадали петима работници от мината, които са били наблизо.
Те са с натъртвания и контузни рани, веднага са били транспортирани в пернишката болница, където им е оказана медицинска помощ.

Шофьорът на камиона не е бил в кабината в момента на експлозията.

Достъпът до мястото на инцидента е ограничен.

От взривната вълна са изпочупени стъкла на жилищни сгради в кварталите "Изток" и "Мошино". Размерът на пораженията се уточнява.
На мястото на инцидента са екипи на ОДП-Перник, на ПБЗН и на "ДОТИ". Работата по изясняването на случая продължава.

„Амонит 6" е предназначен за взривни работи в открити и подземни обекти. Съгласно БДС 14361-94 той се отнася към промишлените взривни вещества от 2-ри клас. Той е хомогенна смес с оранжево-жълт цвят, без наличие на странични примеси. Скоростта на детонация е не по-малко от 3600 - 4200 милисекунди. Топлина на взрива - 4235 kJ/kg. Температура на взрива - 2711 градуса по Целзий.

Дълго време, след като разтревожени жители на града алармираха за взрива, не се знаеше за неговия произход, тъй като собственикът на рудник "Република" Христо Ковачки бе забранил достъп до района.

Междувременно от РИОСВ - София съобщиха, че следят с повишено внимание качеството на атмосферния въздух в Перник, заради експлозията.
Данните се получават в реално време в инспекцията от Автоматичната измервателна станция в Димова махала в гр. Перник.
Към момента няма данни за превишение на следените показатели.