360 видеокамери в помощ на полицията ще бъдат пуснати в действие при започването  на сезона в най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг.

Това съобщи  шефът на РПУ-Несебър Стайко Манев, цитиран от burgas24.bg.

Устройствата  са разположени на всички кръстовища, главната алея и около хотелите в курорта. Системата за видеонаблюдение обхваща и  Равда и Несебър.

Техниката разчита номерата на автомобилите, засича движение с несъобразена скорост, преминаване на червен светофар, отнемане на предимство, ще снима джебчии, вандали, побойници.

Камерите дават точна информация и идеална видимост какво се случва в курорта, а данните се пазят с месеци. По този начин полицаите ще могат да предотвратят или незабавно да реагират при извършване на всяко едно нарушение и очакваме рязък спад в престъпността в курорта, коментира Манев.

С помощта на видеокамерите, монтирани в туристическия комплекс, миналата година в Слънчев бряг са извършени около 600 престъпления по-малко, уточни той.

Тази година РПУ-Несебър ще поиска от ръководството на Областната дирекция на МВР допълнителни подкрепления от страната през активния летен сезон.

РПУ-Несебър заема първо място по натовареност на полицейските служители в цялата областна дирекция на вътрешните работи в Бургас и е пред 18 дирекции в цялата страна. Нуждаем се от още подкрепления, категоричен е Манев.

Броят на състава не е актуализиран от 1989-1990 г., когато легловата база е била около 24 000. Сега курортният комплекс се е разраснал десет пъти, в активния сезон в него пребивават около 400 000 туристи. В същото време броят на полицейският състав е непроменен, допълни  Манев.

В момента на щат в районното управление, което обслужва Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Обзор и още 13 села в региона работят 120 служители на реда.

От 1-ви юни със съдействието на община Несебър от вътрешността на страната в курорта ще пристигне първата група от 60 полицаи. До края на сезона в Слънчев бряг ще бъдат командировани още общо 120 униформени.