Пет камиона със софийски боклук бяха разтоварени тази сутрин на сметището край Цалапица, информира БНР.

Балите пристигнаха ден след подписания договор за депонирането на 200 хиляди тона от столичниия боклук на пловдивското сметище.

Според кметът Иван Чомаков обаче същинското извозване на боклука все още не е започнало. По думите му става въпрос само за уточняване на маршрута и на технологията, които ще залегнат в разрешителния режим.

На въпрос кога точно ще започне транспортирането на балите с отпадъци от София, могат да отговорят единствено от столична община, подчерта Чомаков.

Той заяви, че подписвайки договора само е изпълнил решението на пловдивския общински съвет, а тепърва София трябва да завърши процедурата по избор на фирмата, която ще превозва боклука и да уточни пътят за неговото транспортиране.

Освен това са необходими и съответните разрешителни от институциите, представляващи министреството на околната среда и водите на територията на областите София, Пазарджик и Пловдив.

Кметът Чомаков припомни, че таксата, която София ще заплаща за депонирането на 1 тон боклуци на сметището в Цалапица е близо 10 лева.

От обещаните на Пловдив над 46 милиона лева от държавата, 22 милиона ще бъдат използвани за ремонт на няколко големи булеварда в града, като за усвояването им вече е подписан договор с Агенция "Пътища".