Вече 500 ТИР-а са се подредили в над 10-километрова колона на шосето пред ГКПП "Кулата". Пунктът остава затворен заради блокадата на гръцките фермери при съседния гръцки граничен пункт "Промахон".

Обстановката допълнително се усложнява от факта, че стачкуващи гръцки земеделци от областта Драма затвориха и ГКПП-Ексохи за товарни автомобили.

По предварителна информация камиони няма да бъдат пропускани през ГКПП Илинден - Ексохи едно денонощие - до 10 часа на 4 февруари. Леки коли и автобуси ще преминават безпроблемно.

Граничните пунктове Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално.

От МЗХ припомнят, че днес е крайният срок, в който фирми могат да подават документи за нанесени от блокадата щети.  

Министърът на земеделието на Гърция вече не се счита от протестиращите за фигура, която може да бъде надежден партньор в преговорите. Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя Папандреу, съобщават от Кризисния щаб на МЗХ.

През повечето от ГКПП-та между Гърция, от една страна и Турция, Македония и Албания, от друга - преминаването на МПС е възможно през по-голямата част от денонощието.

Изключение правят ГКПП Евзони - Албания и Дойран - Македония, където режимът е най-тежък. Счита се, че пропускателният режим на ГКПП Кулата - Промахон е също толкова неблагоприятен както този на горепосочените два пункта.

На 4 и 5 февруари предстои стачка на гръцките митнически служби, причината за която е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Очаква се през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани.

Във връзка с предстоящата стачка на митническите служители македонското министерство на вътрешните работи е получило днес официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. МВР на Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция.

До момента в Министерството на земеделието и храните са постъпили общо 4 сигнала от фирми, със заявени загуби от блокадата. От МЗХ припомнят, че срокът за подаване на документи изтича днес.