Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи. Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите. Припомняме, че 89 са двойките, които загнездиха тази пролет.

"Тази година гнездовия успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната. Вероятната причина са големите и продължителни застудявания през януари и началото на февруари, което съвпада с периода на снасянето на яйцата. Всяка двойка лешояди снася само едно яйце и минусовите температури могат да причинят изстиване и загиване на зародиша още в ранните етапи на развитие", коментира Добромир Добрев от БДЗП.

Тази година за редките птици се грижи и специална целодневна охрана, разположена на две места в Източните Родопи - в района на Маджарово и язовир Студен кладенец. Целта е да се окаже навременна помощ в районите, където има непосредствена опасност от падане на младите лешояди в във водите на река Арда или язовир Студен кладенец и да се гарантира, че птиците ще излетят успешно и няма да има фатални инциденти.

"В рамките на проекта LIFE Vultures в началото на лятото на две млади птици бяха поставени сателитни предаватели, което позволява да следим първите им стъпки на живо и в реално време. Една от маркираните птици вече излетя, а втората тепърва се престрашава да направи първите полети в родопското небе", коментира Волен Аркумарев от БДЗП.

Тази природозащитна дейност се осъществява в рамките на проекта "Опазване на черния и белоглавия лешояди в трансграничната планина Родопи" (LIFE14 NAT/NL/000901), разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.