Победителят, в тазгодишното издание на програмата "София избира Зеленото", грабна първото място с 1156 гласа. Печелившият проект е "Повече колела днес, по-чист въздух утре" с бюджет от 140 000 лв. Негов автор е Кирил Иванов. По думите му идеята на проекта е да има изграждане на асфалтови велотрасета с разнообразна форма, различна топография, ниво на трудност и специфика спрямо терен. Този вид веломаршрути и трасета могат да бъдат изградени върху всякакви терени в градска и извънградска среда. На малки пространства или големи терени, всички те си приличат по това, че могат да бъдат подходящ терен за пъмп трак. Проектът е създаден с няколко локации една от тях е Младост, а другата е Северния парк.

"Смятам, че трябва да се създаде култура на каране на колелета. Проектът е насочен към младите хора", поясни Иванов. Според него, трябва да има и безопасна среда на каране, а проблемът е, че в столицата няма такива места. Ролята на проекта му е социална, не само физическа и спортна, защото е важно е да се изградят навици. Ако сега се създаде култура, то младите хора ще търсят в бъдеще алтернативен транспорт.

Второ място в инициативата е за проект Речен площад "Лъвов мост" - 1141 гласа с бюджет - 464 100 лв.

Мартин Янков, който е един от авторите на проекта, разказа, че "Речен площад Лъвов мост" цели да създаде ново атрактивно и достъпно обществено пространство на бреговете на Владайска река край Лъвов. Идеята е да се възроди историческия център на София. Чрез осигуряване на достъп на хората до реката, почистване, леки архитектурни намеси, събитийна програма и план за безопасност, проектът предлага районът да се превърне в нов градски център, създавайки жива връзка между хората и реката. Искаме София да има речен площад. Идеята е водите да бъдат чисти. Искаме да решим проблема със замърсяване на реките, а Речен площад "Лъвов мост" ще допринесе за това.

Трето място заема проект Изграждане на парк "Мокренски проход" със 764 гласа и бюджет - 93 929 лв.

Любомир Богданов един от авторите на проекта сподели, че техният проект е да се направи горски парк в жк. "Лагера". Такъв горски парк в София няма. Целта е да бъде хем място за отдих, хем място за игра за малките деца. Да има дървени къщички за игра, да има кошове за разделно изхвърляне на отпечатъци. В началото на парка се предвижда въжена конструкция с дървено мостче и лабиринт от въжени съоръжения за катерене и игри на по-големи деца. От двете страни на първата периферна алея може да бъдат поставени две малки дървени къщички, до които да се стига по каменна настилка. Идеята за тези конструкции е децата да обособят там свои бази за колективни игри и да развиват своето въображение. Продължавайки разходката си в парка, се предвижда пространство, обособено като централна част. Там може да се поставят люлки, пързалка, тунел, като те да са изработени предимно от дървени материали, така че да се запази идеята за парково пространство.

Последният спечелил проект се нарича ДВОРА - детска площадка и общностно "място" в кв. "Факултета" със 709 гласа (195 000 лв.).

Искра Стойкова обясни, че се предвижда създаване на детска площадка в кв. "Факултета" в район "Красна поляна" . Целта е новото пространство да бъде място за игра на децата и за срещи на техните родители. Концепцията предвижда ангажирано участие на заинтересованите страни и използване на щадящи природата материали и технологии. Новото място ще включва детска площадка, малък открит амфитеатър, зелен кът за отдих с допълване с подходящи видове. Искра Стойкова, допълни, че големият проблем е, че в кв. "Факултета" няма кътове за игра. Това, което предлагаме ние е да имаме терен, обособен за деца. Това ни мотивира да направим този проект.

В края на представянето на своите проекти, участник, в тазгодишното издание на програмата "София избира Зеленото", вдигна скандал по време на пресконференция и обвини другите участници и победители, спечелили проектите в лъжа. Симеон Николов е участвал в тазгодишното издание и се е класирал в проекта на 6 място и не е сред победителите. Той вижда конспирация в тези, които са гласували за победителите.