74-годишна жена е починала след падане от линейка в Хасково, предаде БиТиВи.

Полицията в града разследва смъртта на болната жена. Тече и проверка в "Спешна помощ" в града.

Танка Митева от Димитровград е една от осемтте болни, който всеки ден са превозвани с линейка до хасковското отделение за хемодиализа.

В края на миналия месец обаче, шофьорът на линейката, без да се увери че всички пациенти са слезли, потегля и жената пада

"Той не я е видял. Бързал ли е, какво - каква е ситуацията не мога да обясня. Но той я събаря. Другите хора са се развикали и тогава спира линейката", споделя Павлина Иванова, дъщеря на пострадалата.

Със счупена шийка на ябълката, на жената първо е направена хемодиализа и после е пренасочена към ортопедия. Оперирана е и по- късно умира.

Днес по случая работи полицията, а проверката в спешна помощ показва, че въпреки периодичните вътрешни инструкции, шофьорът е позволил на пациент да използва врата, за която няма видимост.

"В случая по- голяма част от болните, които са били превозвани с този автомобил, са слизали от страничната врата, а пострадалата пациентка е отворила задната врата. Шофьорът е наблюдавал страничните пациенти, които слизат през страничната врата и явно не е видял, че има друг пациент", казва д-р Петя Радева, директор на ЦСМП - Хасково.

Смъртта на жената вероятно ще бъде квалифицирана като пътнотранспортно произшествие, смятат разследващи.

Случаят обаче за пореден път поставя на дневен ред въпроса за начина, по който болните на диализа се транспортират. Всеки ден тези пациенти пътуват десетки километри буквално един върху друг в стари и необорудвани коли.