Към момента има подадени над 9 500 заявления за подмяна на старите печки на твърдо гориво с екологични такива, като вече са сключени над 7 600 договора и са подменени над 6 600 уреда. Toва заяви заместник-кметът по екологични въпроси на Столична община Десислава Билева пред News.bg по повод ежегодната програма на Столична община за отопление.

Програмата е в ход и към настоящия момент. Затова Билева призова гражданите, които се отопляват на дърва или въглища на твърдо гориво напълно безплатно да подменят своят уред с много по-екологосъобразен. Столична община ще продължи да подменя старите печки, като се очаква нова оперативна програма за подмяна на уредите на домакинствата. Много е важно всеки един от нас да мисли, че ще живеем в един много по-чист град в София и за това е необходимо да смени своя стар уред, подчерта Билева.

Тя изтъкна, че на последната сесия на Столичния общински съвет (СОС), която се провела на 15 декември миналата година, е приета наредба за въвеждане на ниско емисионни зони от транспорта и при битовото отопление. Именно от битовото отопление се предвижда в наредбата от 2025 г. в 9 района на Столична община да се забрани отоплението на дърва и въглища, а от 2029 г. всички райони. Това също е един стимул за гражданите, които все още не са подали заявление да го направят, надява се Билева.

Десислава Билева добави, че с подмяната на старите печки и въздухът в София ще стане по-чист. Столична община насочва усилията си именно в тяхната подмяна, защото основният замърсител на въздуха е битовото отопление. С тази подмяна на старите печки и наред с всички мерки, които се взимат, въздухът в столицата трябва да е все по-чист, каза още тя.

МОСВ обяви за защитени девет вековни дървета

МОСВ обяви за защитени девет вековни дървета

Някои от тях са на възраст над 200 години