За опасност от разпространението на класическа чума по свинете алармира директорът на Русенската ветеринарно-медицинска служба д-р Владимир Хвърчилков. При заразените животни смъртността е 80 до 100%. Болестта не е опасна за хората, съобщи ruse24.bg.

Спирането на ваксинацията на животните след влизането на България в Европейския съюз в началото на 2007 година е сериозна предпоставка за бързото разпространение на болестта.

Според специалисти наличните антитела са изчерпани и към момента домашните свине нямат имунитет срещу заболяването. Усилията са насочени към ваксиниране на дивите свине, които са основните разпространители на болестта. За целта е изготвен специален оперативен план.

В област Русе няма регистрирани случаи на класическа чума, но в Силистренско има. Непосредствената близост между двата региона и географското разположение на Русе го превръщат в рисков район за разпространение на болестта.

Ваксинационните примамки за дивите свине представляват храна, в която е поставена капсула. Те се заравят на 20 см под повърхността на почвата.

За островите по поречието на река Дунав е осигурено по-голямо количество, тъй като там има опасност от преминаване на заразени животни от съседна Румъния.