Алкохолът е лош шофьор". Под това име стартира днес е национална кампания за безопасно шофиране.

Неин инициатор и организатор е "Каменица" АД, като Партньори на инициативата са КАТ и СБА.

Кампанията има за цел да покаже по достъпен начин негативния и пагубен начин, по който алкохолът влияе върху поведението на пътя и с това да допринесе за намаляване броя на тежките катастрофи вследствие шофирането в нетрезво състояние.

Статистиката на КАТ показва, че всяка година у нас се регистрират над 300 тежки катастрофи, около 40 българи загиват на пътя, а над 200 са тежко ранените, заради употреба на алкохол.

"Това е плашеща статистика", коментира по време на откриването генералният мениджър на Каменица АД Анатолий Попов.

„Уважаеми шофьори, дори когато съдържанието на алкохол в кръвта ви е под законовия лимит, зад волана на вашият автомобил сте не вие, а изпитият алкохол. А алкохолът, както показват паметниците по пътищата, е лош шофьор", допълва директорът.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор" залага на посланието за разумна консумация, самоконтрол и мярка.

Ще бъдат разлепени билбордове с различни визии, които представят по нестандартен начин негативните последици от употребата на алкохол, вече привличат вниманието на водачите в 6 от най-големите градове в страната.

Постери с посланията на кампанията призовават за разумно шофиране във всички бензиностанции на Ромпетрол в страната. Посланието на кампанията „Алкохолът е лош шофьор" ще се популяризира и чрез стикери, които партньорите на кампанията КАТ и СБА ще раздават през 2008/2009 година.

В рамките на „Алкохолът е лош шофьор" се предвижда и специален тест драйв с автомобил - симулатор.
Той ще се проведе на 19 октомври 2008 г. на площад „Александър Батенберг" в столицата.

„Нестандартният" тест драйв дава възможност на участниците да управляват автомобил, който симулира шофиране в нетрезво състояние и имитира реалните реакции на шофьора, в резултат на употребата на алкохол. Тест драйвът е напълно безопасен - организаторите са поканили и инструктор, който ще съдейства по време на „учебното шофиране".

Допълнение към кампанията е и специално създаден за целта уебсайт.

Той съдържа полезна информация, важни съвети и факти, свързани с употребата на алкохол при шофиране.
Уебсайтът предлага отговори на често срещани въпроси и в същото време опровергава широко разпространени заблуди, свързани с употребата на алкохол в контекста на шофирането.

Част от съдържанието на сайта е и специален калкулатор, достъпен и през повечето модели мобилни телефони, който дава възможност на всеки желаещ да изчисли промилите алкохол в кръвта си преди да седне зад волана.