В община Ситово е обявена зараза от антракс. Тя е обявена снощи, след като преди седмица е получен сигнал за масов мор по домашните животни, съобщава БиТиВи.

Общо 26 животни на двама животновъди са починали за последните десетина дни. Хората са убедени, че причината за мора е замърсен водоем, покрай който минава пътят на кравите до чистата вода.

Отпадните води от селото и от близката мандра се вливали в малкия язовир. От десетина години не работела пречиствателната станция, през която трябва да преминават тези води. Тази вода се смесвала с чистата вода от малка река и всичко отивало във водоема. Именно така се заразявали животните, убедени са собствениците.

Здравните инспектори са направили изследвания, които не са показали зараза. Впоследствие от една от лабораториите дошла информация, че в една от животинските проби има съмнение за антракс. Това веднага накарало институциите да издадат разпореждане за прибиране на животните от паша. На следващия ден е заседавала епизоотичната комисия в община Ситово.

Издадена е забрана местните да колят животни. Те трябва да се консултират с личните си лекари, ако се появят първите симптоми на болестта.

По-нататъшното развитие на заболяването може да бъде пресечено от ваксинациите на животните, предстоящата дезинфекция с машини или фермите и други мерки.