Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, председателят на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера и ръководството на "Столичен автотранспорт" ЕАД представиха ново устройство за визуална и звукова информация за пътниците в градския транспорт.

Бордовият компютър за гласово известяване вече е монтиран в 20 автобуса, които се движат по линия 280, подготвени са още 52 превозни средства, съобщи БНР.

Следващите 16 устройства приоритетно ще бъдат въведени по линия №309, обслужваща кв. "Люлин", където се намират общежитията за незрящи граждани.

Монтираха система за пътна безопасност в автобуси на градския транспорт в София

Монтираха система за пътна безопасност в автобуси на градския транспорт в София

Тя включва сензори за засичане на пешеходци, велосипедисти и животни

"Основната ни грижа е повече хора да се чувстват добре и да предпочитат да ползват обществения транспорт - това има много предимства за всички ни. По-бързо придвижване, пестене на време, по-малко трафик и по-чист въздух за гражданите на София", каза Георги Георгиев.

Нововъдението предоставя чрез 4 електронни табла визуална информация за маршрута, по който се движи превозното средство, а чрез 3500 звукови съобщения се обявяват спирките и се подава специална информация за натоварен трафик, връзки с метрото, аварии и др.