Маркировката, положена в ремонтирания участък на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, към момента гарантира безопасността на движението. Това установи проверка на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Агенция "Пътна инфраструктура" и Института по пътища и мостове (ИПМ), които се отзоваха на покана от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) за измерване на дневната и нощната видимост на маркировката при 208-ми км на магистралата в дясното платно за Бургас, съобщи МРРБ.

Движението по отсечката беше пуснато на 16 юли.

При измерванията на характеристиките на маркировката беше констатирано, че дневната видимост отговаря на изискванията в началото на експлоатацията, каза н.с. Дафинка Пангарова от ИПМ.

По думите й нощната видимост при влажни условия е над изискванията, а нощната видимост за суха настилка е под изискванията за начална експлоатация, но над изискванията за безопасна експлоатация.

Тъй като маркировката е пусната в експлоатация на 16 юли, трябва да се изчака до 10-14 дни за актуално измерване, съгласно БДС стандарт и да се направи измерване на достатъчен брой представителни участъци с необходимата статистическа обработка и неопределеност на измерванията, обясни експертът от ИПМ.

При установяване на несъответствия с нормативните изисквания изпълнителят на полагането на маркировката ще извърши премаркиране, съгласно гаранционните условия на договора, каза директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков.