Шофьорите, които възнамеряват да пътуват утре- 14 декември в Северозападна България, да тръгват само с подготвени за зимни условия автомобили, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Очаква се спад на температурите, както и дъждовни валежи, което увеличава предпоставките за поледици. Сняг ще вали в планинските региони и се предполага образуването на нова снежна покривка до 10 см.

Жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Перник, София - град и Софийска област са определили метеоролозите за 14 декември.

Застудяването продължава

Застудяването продължава

Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Шофьорите да карат със съобразена скорост, спазвайки необходимата дистанция и без резки маневри, апелират от АПИ. Превозни средства, неподготвени за зимни условия, затрудняват останалите шофьори, както и работата на снегорините, посочват от АПИ.

В готовност за обработка на настилките във високопланинските райони и проходи са областните пътни управления и пътноподдържащите дружества. Те ще подготвят пътищата и ще подпомогнат снегопочистващите дейности, които максимално бързо да осигурят проходимост на пътищата при влошаване на времето.

С приоритет са автомагистралите, най-натоварените първокласни и второкласни пътища, както и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Актуална информация за пътната обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа могат да получат всички граждани и транспортни фирми на интернет страницата на АПИ- www.api.bg, както и на денонощния телефонен номер- 0700 130 20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Над 60 снегорини работят в София

Над 60 снегорини работят в София

Започн обработването на пътната настилка срещу заледяване