Апелативният съд в Пловдив постанови повторно задържане на 33-годишния Атанас Зимбилев, издирван от френските власти за трафик на хора и сводничество, и върна делото срещу него за разглеждане от Окръжния съд, предаде Радио Пловдив.

Апелативните магистрати определиха за незаконосъобразно решението на по-долната инстанция, с което миналия петък Зимбилев бе осободен от ареста и наказателното преследване срещу него бе прекратено. Мотивите на Окръжния съд тогава бяха, че там не е пристигнал оригиналът от Европейската заповед за арест.

В края на март  прокуратурата на френския град Марсилия поиска задържането на българина, обвинен в трафик на хора и склоняване към проституция на повече от 100 български момичета във Франция.

Окръжният прокурор Андрей Атанасов поиска отмяна на това решение и посочи, че Законът за екстрадицията допуска получаване на заповедта за арест по факс, а отмяната на мярката нарушава процедурата по изпълнение на искането за задържане.

Решението на Апелативния съд не може да се обжалва. Пред Апелативния съд в Пловдив прокуратурата ще настоява за връщане в ареста на 33-годишния Атанас Зюмбюлев.

Зюмбюлев бе арестуван в Пловдив в началото на месеца, а Окръжният съд го пусна от ареста миналия петък, тъй като в съда не бе пристигнал оригиналът от Европейската заповед за арест, с която прокуратурата на Марсилия иска задържането и предаването на френските власти на българския гражданин.