Голяма къща от средния неолит разкриха археолози от българско-гръцкия научен екип, който работи в местността "Халка бунар", между селата Партизанин и Горно Белево, близо до Чирпан.

Това съобщи ст. н. с. Милена Тонкова от Националния археологически институт - ръководител на българския екип. Според нея къщата датира от шестото хилядолетие преди Христа и е уникална като находка, защото освен под и паднали стени в нея са открити и фини съдове, които говорят за живота по онова време. Предстои анализ на находката, каза ст. н. с. Милена Тонкова, цитирана от БНР.

Неолитната къща се намира в близост до глинени къщи, останали от древно тракийско селище, датирано от класическата и от ранноелинистическата епоха - 5-и-3-ти век преди Христа. В тях са открити орнаментирани култове есхари, каквито има в Севтополис, Кабиле и Филипополис.

Общо десет български и гръцки археолози работят от началото на този месец по проект "Проучване на контактите между гърци и траки в античността". Проектът ще продължи пет години. Финансирането през тази година е в размер на 25 хиляди евро. Партньор от гръцка страна е фондацията "Елинския свят", със седалище в Атина.