Класираната на първо място фирма за почистването на 5 столични района "Зайубер Махер" определи като дългосрочна своя цел и изграждането на инсталация за преработка на отпадъците.

Това, че фирмата има намерение да инвестира в оползотворяване на отпадъците в бъдеще, включително преработката на боклука в алтернативни горива, стана ясно при представянето на австрийската компания.

Собственикът Ханс Рот подчерта, че спечелената обществена поръчка е само за сметосъбиране и сметоизвозване.

"Необходимо е да стане ясно какви задължения има фирмата за почистване, а от друга страна - какво се очаква от самите граждани", коментира Рот, цитиран от БНР.

Ще бъдат инвестирани над 9 млн. евро в подновяване на контейнеровия парк, 60 специализирани автомобили, обучение на персонала от 500 души.

Управителят на "Заубер Махер България" Станимир Добрев не пожела да обяви цените, с които тя е спечелила обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване.

"Ние не искаме да се спекулира с нашето име. Дошли сме тук да работим, да си свършим работа. Не искам да излизат цените от нас. Да, ние сме си направили калкулация, но не мога в момент, в който все още предстои да се сключва договор , да обявявам в широкото пространство", обясни Станимир Добрев.