В Пловдив пуснаха първите три автомата за самотаксуване при паркиране в „Синя зона“. Те не връщат ресто. Те са монтирани на бул. „Княгиня Мария Луиза“, съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив Златин Велев.

„Правим го за удобство на гражданите. Автоматите ще заменят ръчната продажба на талони от инкасаторите, но същевременно продължава и SMS таксуването на номер 1332“, уточни още той, цитиран от Дарик.

При натискането на който и да е бутон на „паркомата“ излиза логото на общината. При желание за самотаксуване се натиска бутона с № 1 и върху монитора се изписва тарифата от понеделник до събота: 1 лв. - за 40-минутен престой; 1,50 лв. – за 1 час престой.

Тъй като машината не връща ресто, колкото монети над тази сума постави водачът на МПС, автоматът ще му издаде талон за съответното време.

Ако поставените монети са под 1 лв., се появява надпис, че сумата е недостатъчна, защото няма такава тарифа. Тогава с отказ чрез натискане на червения бутон „Х“ човек може да си върне монетите.

Потвърждението на операцията се извършва със зеления „V“, след което излиза талонът.