Открито е огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на 154 хил. кокошки носачки в гр. Асеновград. Причина за изпращане на пробите за изследване е наблюдаваната повишена смъртност от регистрирания ветеринарен лекар в обектите. Това съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по информация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. В нея попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград - Асеновград и Боянци; общ. Садово - Моминско.

В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Родопи - Крумово, Ягодово; общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен - Куклен, Руен; общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

Предвиждат се действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение.

Извършва се също епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на грип по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Допълнително, скорошните огнища на Инфлуенца А се наблюдават предимно в южните части на страната, като потвърдени случаи има в областите Хасково, Димитровград и Пазарджик.

Птичият грип в Хасковско се разпространява

Птичият грип в Хасковско се разпространява

Още 390 000 птици ще бъдат умъртвени