Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 140 проверки на предлаганите на пазара маслинови масла и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло.

Проверката се провежда на територията на цялата страна. Обект на инспекциите станаха супермаркети и специализирани хранителни магазини, складовете за търговия на едро и дребно,както и логистични центрове на търговските вериги. Инспекторите на БАБХ провериха и производствените обекти, с дейност производство и/или бутилиране на захтин и смеси от растителни масла.

В хода на проверките са взети 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла.

В резултат на проверките са издадени 183 предписания за спиране от реализация. Спрените продукти в повече случаи не отговарят на стандартите за търговия на маслинови масла. Възбранени са близо 10 000 литра зехтин.

Според резултатите на БАБХ на родния ни пазар се предлагат няколко видове маслинови масла. Най-често срещаните нарушения са срещани при изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията на маслиновите масла. Най-често обозначенията на опаковките били само за търговската марка, като липсвало описание или налична информация и изображения.