Търговски и превозвачески фирми от България и Гърция протестират от двете страни на граничния пункт "Илинден-Ексохи", съобщава БНР.

Те настояват той да бъде отворен за товарни автомобили.

На 22 юли с решение на гръцките власти "Илинден-Ексохи" беше затворен за всички превозни средства. Въпреки че първоначално срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след това той беше удължаван два пъти - до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през "Кулата-Промахон", което значително удължава пътя им. Разликата при отиване и връщане на един товарен автомобил е около 300 км, което утежнява финансово превозвачите.

От 14 юли влизането в Гърция през България е само с отрицателен тест за COVID-19
Обновена

От 14 юли влизането в Гърция през България е само с отрицателен тест за COVID-19

ПСР тестът трябва да е в рамките на 72 часа преди посещението

Фирмите са категорични, че това е нарушение на принципа за свободно придвижване на стоки, поради което вече са сезирали Европейската комисия.

Според бизнеса затварянето на пункта "Илинден-Ексохи" не цели ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа.

Недоволните превозвачи, излезли на протест, настояват да се вземат бързи и адекватни мерки за отваряне на "Илинден-Ексохи".