Кризистният щаб във Видин обяви бедствена ситуация в общината. Причината е обилният снеговалеж и снегонавявания, както и усложнената пътна обстановка, предаде БНР.

В общината има непроходими пътища. Няколко населени места са затворени, въпреки че техниката за разчистването на снега работи по пътищата от 4 часа сутринта.

Кметът на Видин Огнян Ценков заяви, че от вчера следобед помпената станция в града, която осигурява питейна вода на видинчани и още 22 населени места в общината, е без ток и не работи. Кварталните улици в областния град също не са достатъчно почистени.

Във Видин е в сила и първият етап от плана за действие при високи води на Дунав. Нивото на реката вече започна да се понижава под застрашителните стойности.

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Сняг, дъжд и поледици по пътищата

Сняг, дъжд и поледици по пътищата

Температурите са в интервала от - 8° до 5°...

Враца:
Усложнена остава и обстановката в област Враца след падналите снеговалежи през изминалото денонощие. Снежната покривка достигна 30 см, съобщиха от областната управа във Враца.

В съвета по сигурност във Враца денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети, водата в реките е под критичните стойности.

Към 10.00 ч. на нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован, е 135 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 20 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия е 118 см, при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см.

Водният стоеж в българския участък на река Дунав при град Оряхово е 652 см, при критично ниво 700 см. През следващите часове се очаква понижаване.

Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.

Язовир "Лесура" в община Криводол прелива с 15 см през преливника.
Язовир "Бързина" в община Хайредин прелива с около 1м3/с, а чрез монтираните допълнителни сифони контролирано се изпускат водни маси с около 2 м3/с.
Язовир "Рогозен 1" е пълен на 50 % от своя воден обем, контролирано се изпускат водни маси с около 3 м3/с чрез монтирани четири сифона и основен изпускател. Така се осигурява необходимият свободен обем за поемане на допълнителни водни количества при предстоящото снеготопене.

Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка.

Стана ясно и че пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи в областта се почистват и обработват и са проходими при зимни условия. Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона на път I-1 Ботевград - Мездра в посока Мездра. Няма въведени ограничения за тежкотоварни и лекотоварни автомобили.

Сняг, оранжев код за 9 области и жълт за останалите

Сняг, оранжев код за 9 области и жълт за останалите

Максималните температури са около 0…

Пътната обстановка в страната:
Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Якоруда, Нова Загора - Гурково, Дунавци - Арчар - Дреновец, "Ришки проход", съобщи БНР.

По-рано заради катастрофа временно бе спряно цялото движение през "Ришки проход", в района след разклона за Камчия в посока Шумен. Също заради катастрофа временно движението бе в една лента по пътя Варвара - Велинград.

Временно движението по пътя Мездра - Своге в посока София, в района на разклона за Очиндол, е двупосочно в една лента поради срутване на скална маса.

Веригите за камиони над 12 тона са задължителни по пътя Русе - Кубрат.

Временно беше ограничен трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 тона поради обилен снеговалеж в следните участъци: Прохода на Републиката, проходите "Рожен" и "Пампорово", Русе - Велико Търново (в посока Търново), Бяла - Плевен (в посока София), Дунавци - Арчар - Дреновец, София - граничен пункт "Калотина", по пътищата Нова Загора - Гурково и Бяла - Попово.

Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през прохода "Предел" и по пътя - граница с област Перник - Кюстендил - граничен пункт "Гюешево". Възстановено е движението на автомобили над 12 тона и по АМ "Хемус" между София и Ябланица, по пътя Ябланица - Севлиево в двете посоки, а също и между Плевен и Ябланица и по пътя Мездра - Ботевград в двете посоки.

Обстановката в София е нормална при зимни условия. Градският транспорт се движи без закъснение по всички линии, съобщиха от дирекция Аварийна помощ и превенция към Столичната община.

Североизточна България осъмна с оранжев сняг

Североизточна България осъмна с оранжев сняг

"Оранжев код, оранжев сняг"