В съобщение до медиите ЕНЕРГО-ПРО информира за натрупан дълг от 77 хил. лева от Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания- Варна, което налага преустановяване на снабдяването с ел. енергия.

Доставчикът посочва, че е изпращал многократно напомнящи писма, както и предложения за разсрочване на дълга, но въпреки това той не спира да нараства, като най-старата неплатена сметка е от март 2021 г.

За решение на проблема са информирани Община Варна, Министерството на здравеопазването, както и други държавни и регулаторни институции, но нито една от тях не се задейства, информират от ЕНЕРГО-ПРО като са определили краен срок за плащане 21 ноември 2022 г.

Доставчикът на ел. енергия изразява готовност за взаимодействие с механизми за разсрочване на дълга, в случай, че ръководството на болницата предприеме действие към погасяване на дължимото.

Надяваме се да не се стига до крайни действия и да се съхрани сигурността на Белодробната болница, посочват от ЕНЕРГО-ПРО като допълват, че компромиси към обществено значими дружества винаги са правени, но за подобен размер неизплатени суми, отстъпки не могат да се правят дори и за здравеопазването.

Допускането на висока задлъжнялост към дружеството води до оперативни затруднения и рискува плащанията на участниците в енергийната верига.

Предвид изложените факти, ЕНЕРГО-ПРО настоява за спешни действия от страна на местната власт и разрешаване на проблема.