ПОСЛЕДНО: Протестите в пазарджишкия затвор са прекратени, съобщи директорът на затвора Веселин Коцев след приключването на двучасовите преговори с протестиращите.
Той уточни, че не е използвана сила.
Прекратяването на протеста е следствие на серия разговори с организаторите на стачката в присъствието и на психолози.
До сила не се стигна, въпреки че персоналът е имал готовност за това, информира БНР.
Голяма част от исканията за подобряване на битовите условия ще бъдат изпълнени.
Лишените от свобода ще имат по-облекчен достъп до колетите си с храна, които се съхраняват в специално помещение.
Амнистия за всички няма да има.
Неизпълними остават и исканията рецидивисти и нерецидивисти да бъдат на един и същи режим.
Не отпада и формулата два работни дни да се считат на три от присъдата. Ръководството на затвора планира за утре среща на затворниците с журналисти.

Късно снощи е прекратен протестът и на затворниците в Централния софийски затвор, съобщи директорът на Дирекция "Изтърпяване на наказанията" Петър Василев.

Срещу няколко души от протестиращите се е наложило да бъде употребена сила, но всичко е било в рамките на закона, поясни той.

Протестът на затворниците в пазарджишкия затвор продължава, обстановката там остава напрегната.

Втори час продължават преговорите между ръководството на затвора и протестиращите, които настояват амнистията да обхване всички лишени от свобода, информира БНР.

Тази сутрин нито един затворник не се е явил на работа.

Снощи 50 от обявилите гладна стачка са обявили желание да вечерят, но не са допуснати до столовата от организаторите на бунта.

По думите на директора Емил Котев няма да бъде използвана сила за потушаването на протеста, докато не бъдат изчерпани всички мирни средства.

Междувременно прокурорът Антон Гюров, ръководител на секция "Изпълнение на наказанията" във Върховната касационна прокуратура каза, че проектозаконът за амнистията, заради който започнаха протестите в затворите в София и Пазарджик, се нуждае от корекции.

Той добави, че прокуратурата е изпратила писмено становище в парламента със забележките си.
Според Гюров в предстоящата дискусия трябва да бъде отчетено мнението както на лишените от свобода, така и на обществото като цяло.

Припомняме, в проектозакона, изготвен от кабинета и внесен в Народното събрание, се предвижда между 1300 и 1500 души ще излязат на свобода.
Според проекта амнистията ще обхване стотина рецидивисти, а може и по-малко, защото ще се отнася само за тези, на които им остава да излежават до три месеца.

Именно това условие разбуни духовете в София и Пазарджик, след като една част от рецидивистите, неотговарящи на този критерии, поискаха преработване на проектозакона.