Капацитетът на депото за отпадъци в Шумен ще се изчерпа до края на годината.

Това съобщи Георги Янев, кмет на една от засегнатите общини - Провадия, цитиран от moretonet.

Според плана за извозване на отпадъци на Министерството на околната среда и водите, депото за отпадъци в шуменския квартал „Дивдядово" трябва да поеме боклука и на осем общини от област Варна, които към момента нямат изградени регионални депа.

„Принципно не сме съгласни на депото да се извозват отпадъците на още 8 общини, защото то не е проектирано за такива количества", коментира .-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков.

Проектът за строителство на сметище в Провадия се забавя и депото ще бъде факт най-рано след година и половина, допълни Янев. По думите му, в момента се обсъждат алтернативни варианти за извозване на боклука.

За поетия ангажимент на страната ни към ЕС кметовете на засегнатите общо девет общини от варненско са били предупредени миналата седмица.

"Знаем за споразумението отдавна, но се надявахме, че Министерството на околната среда ще предприеме някакви действия", коментира още Георги Янев. Според него, за да се намерят алтернативни решения за боклука на общините, е необходима добра координация между двете ресорни министерства - на регионалното развитие и на околната среда.