В Пловдив има свръхпопулация на бездомните котки, а не на кучетата.

Това показват първичните резултати от преброяването, което извършиха тази седмица от организацията „Четири лапи" и общинската екодирекция.

Конкретните данни за броя на бездомните животни ще бъдат обработени през следващата седмица.

От догодина бездомните котки ще се ловят, кастрират и обезпаразитяват, както сега се постъпва с кучетата, уверяват от общинското ръководство.
Общината ще работи с фондация „Четири лапи" и през цялата 2010-а.

На този етап проучването е регистрирало още, че безстопанствените кучета са много повече в крайните градски квартали, отколкото в централната част на Пловдив. Според главния еколог на кметството Минков четириногите мигрират от съседни общини, където за тях не се полагат грижи.

Проблем има и в индустриалните зони, където собствениците на предприятия оставят кучетата пазачи, които не са регистрирани, да се размножават.

Междувременно от РВМС са одобрили отново да заработи лабораторията на общинския кучкарник, който бе затворен. Там животните ще се кастрират и ще се пускат отново на свобода.
Те ще могат да остават в комплекса едва когато приключи цялостният му ремонт, за който трябват около 800 000 лева.

Екодирекцията предлага в следващия общински бюджет да се заделят 13 000 лева за специални кошчета и лопатки, които хората да ползват, когато разхождат домашните си любимци.