Бездомните кучета в София намаляват, отчете общината.

От 11 000 миналата година, популацията от бездомни кучета е намаляла на под 10 000.

Най-голям проблем има в момента в Студентски градзаради ромските катуни.

Към днешна дата в столицата функционират няколко приюта за бездомни кучета - в Сеславци, клиника в Лозенец и в Студентски град. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Екоравновесие" Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

Той обясни, че предстои да се наеме още едно съоръжение с капацитет 500 животни в квартал „Кремиковци". То ще бъде наето, тъй като общината няма пари да го закупи. Има план клиника за кастрация да бъде изградена и в квартал „Младост".

Днес бе открит нов приют за бездомни кучета в столичния район „Слатина". Той е финансиран от германска природозащитна организация, а теренът е предоставен от столичната община.

През последните две години все повече хора осиновяват бездомни кучета. Миналата година само от приюта в Сеславци са взети 500, посочи още Мирослав Найденов.

Той допълни, че единственото изискване е да се попълни декларация. Всички кучата се дават кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани. Желаещите да осиновят животно не заплащат нищо.

До 2012 общинската програма предвижда популацията на бездомните животни на територията на София да бъде сведена до нула.