Три красиви кътчета в Природен парк "Витоша" са разрушени от вандали. Пред БНТ от парка сигнализираха, че пораженията са опасни за посетителите. Нанесени са сериозни материални щети на обекти, които само преди две години са били ремонтирани с европейски средства.

От природния парк всяка пролет обикалят обектите, за да проверят дали след зимата има поражения. При тазгодишната инспекция първо се натъкнали на поражения при къта на земноводните до "Музея на мечката". След това ги очаквала друга неприятна изненада. Погледна площадка за инвалиди и Големият дървен мост над Драгалевска река били останали без дървен материал.

Директорът на дирекция Природен парк "Витоша" Снежана Петрова изтъкна, че става въпрос за прецедент. Тя сподели, че вандалщина винаги е имало, но за пръв път се краде такъв материал. Петрова предполага, че някой просто си пренася дървения материал в частния си двор и го използва за строителни дейности.

Няколко дни след установяване на нарушенията, служителите на парка се натъкнали на още демонтирани дъски, приготвени за изнасяне. От парка се опасяват, че набезите ще продължат. Затова са предприели действия за решаване на проблема с полицията.

За възстановяване на щетите е нужно Изпълнителната агенция по горите да отпусне бюджет.

Снежана Петрова обясни, че тази година бюджетът им е намалена много - 45% по-малко е бюджетът за мероприятия. Тя се надява да получат финансиране, за да възстановяват щетите, защото са много сериозни.

На около 5000 лв. се оценяват към момента щетите. Специалистите уточняват, че това обаче не е крайната сума. Транспортът и трудните условия, при които работят строителите допълнително ще оскъпи възстановяването на обектите.

От парка призовават свидетелите на вандалски прояви да сигнализират на 112 или в дирекцията им.