Около 13.30 часа медии сигнализирали в НСлС и полицията, че 36-годишният Алексей Маринов от врачанското с. Градещница има намерение да се самозапали пред сградата на НСлС в 14 часа в знак на протест срещу бездействието на полицията във Враца и съдебните органи по негови жалби.

Към мястото веднага са били изпратени служители от Първо РУ, противопожарен автомобил и линейка, а охраната на сградата е предупредена за намеренията на мъжа.

В 13.50 часа Алексей Маринов е бил забелязан да се разхожда около входа на НСлС, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Когато служителите се опитали да разговарят с него, той побягнал и запалил предварително напоените си с газ дрехи.

Веднага е загасен с пожарогасител от охранител на НСлС. В същото време са пристигнали пожарната и полицейския патрул и мъжът незабавно е откаран с линейка в ИСМП "Пирогов".

От здравното заведение съобщиха, че мъжът е приет при тях около 14.00 часа в Секцията по изгаряния. Той е обгорен от кръста надолу.

Маринов е настанен в противошоковата зала на клиниката. Той е с 40% изгаряния след като се е запалил с газ за горене и му предстоят множество операции, съобщи проф. Огнян Хаджийски, шеф на Секцията по изгаряния и пластична хирургия.

Пред полицейските служители след инцидента Алексей Маринов разказал, че се е самозапалил, защото протестира срещу отказа на врачанската полиция да приеме жалбата му срещу мъж от с. Лехчево, област Монтана, който го заплашвал с убийство.

След направена проверка в ОД МВР - Враца се установи, че такава жалба е подадена на 4 юни т.г., по нея е работено и точно е бил призован да даде показания и да бъде запознат с хода на проверката. Той, обаче отказал да се яви с обяснението, че ще ходи в София да се самозапали.

Алексей Маринов е криминално проявен, рецидивист, многократно осъждан за кражби, последната си присъда е излежал във Врачанския затвор, откъдето е освободен на 13 май 2009 г.
По данни на психолога на затвора той е с лабилна психика и е правил два опита за самоубийство докато е изтърпявал наказанието си.

Към днешна дата срещу него има две активни образувани следствени дела и едно приключило дело за кражби от Районните прокуратури в Монтана и Враца; други 23 заявителски материала и дознания за кражби, управление на МПС в срок на административно наказание и унищожаване на чуждо имущество; 7 присъди, от които 3 ефективни; 8 полицейски регистрации; 3 задържания от полицейски органи и забрана да напуска страната.