Пет случая на опит за контрабанда са разкрити през последните дни на митническите пунктове Лесово и Капитан Андреево.

Митническите инспектори на митнически пункт Лесово предотвратиха опит за нелегално пренасяне на валута и златни изделия на стойност над 100 000 лв. Задържани са недекларирани 40 000 евро, 20 000 долара и употребявани златни накити с общо тегло 235 грама.

Контрабандната пратка е открита в специално пригодени тайници в товарен автомобил с турска регистрация, който е пътувал в посока от Румъния за Турция през България.

Съставен е акт за нарушение на Валутния закон срещу шофьора на камиона, 29-годишен турски гражданин.

2,330 кг сребро и 134 грама злато във вид на бижута задържаха митнически служители на Капитан Андреево. Накитите са открити при проверка на два автобуса, влизащи в страната от Турция.

При личен преглед на пътниците митническите инспектори намират в багажа и дрехите на трима от пътуващите ювелирни изделия от жълт и бял метал. След експертна оценка на вещо лице e установено, че задържаните бижутата - пръстени, обеци, гривни, колиета и др. - са изработени от злато и сребро.
Стойността им възлиза на близо 10 хил. лева.

Отново на Капитан Андреево е предотвратен и опит за контрабанда на 3 832 комплекта с емблеми за тасове на 15 марки автомобили, като "БМВ" "Хонда", "Опел", "Пежо" и др. Нелегалната пратка е открита при проверка на товарен автомобил, превозващ авточасти от Турция за Румъния. За всички нарушения са съставени актове, а случаите са предадени на компетентните органи.