Рекорден улов на акули край Несебър регистрираха от Агенцията по рибарство и аквакултури, предаде БНТ.

Рибата е била уловена край нос Емине, докато специалистите изследвали популацията на калкана в южната част на Черно море.

За по-малко от час с трал са били уловени почти 200 екземпляра от черноморския вид. Рибарите разказват, че такова явление се случва веднъж на сто години.

"По-интересното е, че всички екземпляри са мъжки, това означава, че тези пасажи са се прегрупирали и рибата започва да се изтегля вече", разказа Джемил Кадиш - Агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

Уловените акули са еднотипни. Те тежат средно около 6 килограма и са дълги малко над метър и половина. Става въпрос за бодлива черноморска акула, която не е застрашен вид, заявиха от риболовната агенция. В момента търговията на деликатесната риба е доста печеливш бизнес, смятат рибарите.

"В Украйна дори властите не допускат чужди кораби в териториални води, защото при тях това е нещо като индустрия", допълва Кадиш.

От Агенцията уточниха, че този вид акула не е хищна и не напада хора, така че летовниците могат да бъдат спокойни за своята сигурност.