Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпуснала 5 849 535 лева на министерства, институции и общини от 15 области на страната.

Комисията е разгледала общо 567 искания за финансиране, от които 453 обекта са били одобрени.

Отпуснати са средства за възстановяване от бедствията в областите Варна, Габрово, Кърджали, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Шумен, за предоляване на последствията от пожарите в областите Кюстендил и Хасково и за предотвратяване последиците от наводнения през август 2007 г. в областите Разград, В. Търново и Пловдив.

На 272 семейства от Цар Калоян е предоставена помощ за закупуване на строителни материали, извършване на строителни услуги и възстановяване на жилищни сгради, за изграждане на 36 нови жилища и укрепване на 25 жилищни сгради.

Помощ за възстановяване на жилищни сгради е отпусната и на 23 семейства от община Марица.

Междуведомствената комисия осигури средства за възстановяване на мостово съоръжение над дере "Гайтани" в село Поповци, община Габрово, на мост над река Кулиджийска в село Бряговец, община Крумовград и на мостове в село Езерче и в град Цар Калоян.

На община Монтана са отпуснати 89 284 лв. за укрепване на свлачище на ул. „Червен бряг" кв. Мала Кутловица и за разчистване на свлечени земни маси на ул. „Сл. Горанов" в село Смоляновци.

318 704 лв. са отпуснати на община Тополовград за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при потушаването на пожари, за възстановяване на общински сгради и за католическата църква в село Присадец.

Междуведомствената комисията отпусна и 2 028480 лв. на министерства и ведомства.

• На Министерство на вътрешните работи - за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи в областите Кюстендил, Кърджали, Ямбол; Пловдив, София, Пазарджик, Стара Загора и Хасково; за преодоляване на последиците от наводнения през периода май - септември 2007 г. в областите Пловдив, София, Пазарджик и Кърджали и за компенсиране на разходите на авиокомпания „Хели Макс" за потушаването на пожари в областите Стара Загора и Хасково.

• На Министерство на държавната администрация и административната реформа - за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при потушаването на пожар в Хасковска област.

• На Министерство на отбраната - за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при гасене на пожари в страната.

• На Министерство на регионалното развитие и благоустройство - за спасителни и неотложни аварийни работи при преодоляване на последиците от наводнението на 6 август 2007 година в община Цар Калоян.

• На Министерство на земеделието и продоволствието - за възстановяване на язовирна стена и съоръжения към нея в село Панчарево, София област.

• На Министерство на транспорта - за потушаване на пожар на жп спирка Сталево в междугарието Скобелево-Ябълково; за потушаване на пожар в междугарието Синдел - Разделна и в района на жп гара Синдел-разпределителна; за възстановяване на движението в междугарието Пловдив и Крумово.

• На Министерство на финансите - на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" за възстановяване на път I-2 "Русе - Цар Калоян - Разград" в гр. Цар Калоян.

Решенията и протоколите от последното заседание на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане можете да видите на сайта на правителството www.government.bg в сектора „Бедствия и аварии".