Над 1000 наши сънародници изкачиха връх Шипка, въпреки усложнената пътна обстановка, породена от лошите метеорологични условия, и се включиха в тържествата по случай 133-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Още толкова са българите, попаднали в километричната колона от автомобили, която се образува по заснежения път, водещ към върха. Движението е напълно парализирано.

Цели семейства с деца се вслушаха в съветите на полицейските служители и тръгнаха да изкачват оставащите им 3-4 километра до върха пеша, изоставяйки колите си на пътя. Според полицията това е най-разумното решение в създалата се ситуация, тъй като иначе няма как да се придвижат.

Въпреки препятствията, тържеството започна по план - в 11.00 часа Великотърновският Митрополитит Григорий отслужи празнична литургия в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война руски войници и български опълченци.

В словото си той подчерта, че българската държава е люлка в съвременната цивилизация и призова всеки българин - на днешния ден, да заведе децата си на църква, а след това и в най-близкия музей.

Тази година символичен домакин на тържествата е община Габрово, а специален гост е министърът по еврофондовете и бивш кмет на града на хумора и сатирата Томислав Дончев. Присъстват още кметовете на Казанлък и Севлиево, областните управители на Габрово, Стара Загора, както и официални представители на Украйна, Беларус, Македония. Има групи, дошли от различни краища на страната - София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Казанлък, Габрово и други.

Със сериозно присъствие се отличават около 300 привърженици на ВМРО, които гордо развяват червено-черните знамена на организацията и националния трибагреник. Войводите издигнаха и лозунги „Мизия, Тракия, Македония", както и транспарант - "Турция в ЕС? България изчезва!", насочен против членството на Турция в Европейския съюз.

По този повод председателят на ВМРО - Красимир Каракачанов, заяви пред news.bg, че неназначаването на дата за провеждането на референдум против това членство в рамките на законовия петмесечен срок, е грубо погазване не само на законите в България, но и нормите, по които живее ЕС.

Припомняме, подписката бе внесена през юли, а по закон решението трябваше да бъде взето най-късно през октомври 2010 г. Тогава обаче НС отложи гласуването. ГРАО потвърди, че са налице необходимите по закон подписи и правната комисия на НС излезе със становище за гледане в пленарната зала. Въпреки това, Цецка Цачева продължава да не насрочва дебата.

По думите именно заради това от ВМРО са сезирали Брюксел. „Искаме да се спазва законността и ще продължим да търсим решение на проблема", категоричен бе Каракачанов.

Той припомни, че преди дни ВМРО поиска от президента Георги Първанов и омбудсмана Константин Пенчев да сезират Конституционния съд за продължаващото бавене на решението по подписката.

След като приключи словото на габровския кмет - Николай Сираков, стотиците горди българи се отправиха към паметника на Свободата, където да се поклонят и поднесат венци и цветя.

Студът и гъстата мъгла не попречиха празничната атмосфера да бъде пренесена и пред паметника. Настроението бе помрачено за кратко от преминаването на кортежа на официалните лица, воден от полицейски автомобил, който принуди около 1000-та устремили се натам да направят път, нагазвайки в мокрия сняг.

Въпреки очакванията, никой от официалните лица не произнесе слово пред паметника на Свободата. Почитта беше изразена единствено чрез поднасянето на венци и цветя.

В празненствата участие взеха и около 30-40 представители на Български национален съюз, които скандираха антитурски и антиромски възгласи. Най-силният призив бе : „Турци, умрете - света освободете!" и „Българийо, събуди се!" облечени в черно представителите на БНС изпяха и няколко революционни песни.

Представителите на ВМРО, подкрепяни от всички граждани, обкръжили паметника, изпълниха и българския химн. Малко след това бяха раздадени и членски карти на организацията.

С това тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на България от турско робство приключи и хората започнаха да се изтеглят към автомобилите си.