Заради провеждането на състезанието за световната купа по сноуборд „Биг еър", което ще се проведе в София на 22 декември, по коледните празници ще бъде блокирана една от невралгичните точки в столичния център, алармира общинския съветник Иво Йонков.

За място на състезанието е определен пл. „Александър Батенберг", където ще бъде издигната метална рампа с височина 30 метра. Съоръжението ще бъде с дължина 100 м и ширина 35 м. Допълнително трябва да бъде осигурено място за публиката.

На площада ще пристигнат 14 тира с техника. Ще трябва да се доставят и 600 т сняг, ако се оправдае прогнозата за безснежно време.

Съветникът от ДСБ Иво Йонков, който е научил от медиите за предстоящото спортно състезание, ще внесе официално питане към кмета за промените в движението, които ще се наложат заради провеждането на „Биг еър".

Според него, затварянето на бул. „Цар Освободител" при Националната художествена галерия ще създаде много затруднения за придвижването на столичани, които без друго всекидневно губят часове в задръстванията по софийските улици. Очаква се по коледните празници трафикът да бъде още по-натоварен.

Тъй като за изграждането на рампата ще е нужно време, площадът ще бъде блокиран дни наред.

Разумният вариант е състезанието да се проведе на друго място - при Зимния дворец например, коментира Иво Йонков..

Той допълни, че наред с транспортните проблеми, съоръжението с височина на 10-етажна сграда ще промени архитектурния облик на пространството между Националната художествена галерия и парка пред Народния театър център, което би трябвало да е приветливо в навечерието на Коледа.