След преработка столичният боклук ще се изгаря в "Топлофикация-София".

Това стана ясно на пресконференция в БТА, където беше представен план с оздравителни мерки за подобряване на финансово-икономическото и техническото състояние на дружеството, информира money.bg.

За изгарянето на боклука в „Топлофикация-София" ще бъдат изградени нови мощности. Предстои и избор на консултант, който да изготви план за развитието на дружеството до 2020 г. Обществена поръчка за това ще бъде обявена в края на март.

Ще внесем пакет от документи в Столична община за подобряване на технологичното и финансовото състояние на дружеството и бизнес плана за 2011 г., заяви Стоян Цветанов - изпълнителен директор на "Топлофикация-София". По думите му са предвидени три основни мерки за действие - краткосрочни до една година, средносрочни от една до 3 години и дългосрочни над 3 години.  

Цветанов съобщи още, че до утре "Топлофикация-София" ще изплати остатъка от задълженията си към "Булгаргаз". Това трябваше да стане, за да се гарантира парното на столичани. До утре ще изпълним този ангажимент, посочи шефът на столичното парно.

От 11 февруари целият паричен поток от абонатите на "Топлофикация"-София  ще бъде отново пренасочвам към "Булгаргаз". Нашите клиенти трябва да бъдат спокойни, защото отоплителния сезон е гарантиран, коментира Цветанов.

Въпреки това той призна, че се очаква "Топлофикация - София" да приключи с 18 милиона лева загуба.

Не се предвижда искане за повишаване на цената на парното през тази година, но това зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, каза още Цветанов. Според него към момента цената е балансирана и само рязко покачване в стойността на природния газ би предизвикало искане за увеличение.

Той съобщи още, че дружеството предвижда 6,9 млн. лв. за ремонти, като тази сума е два пъти повече спрямо 2010 г. С тях ще бъдат подменени 11 километра тръби в София. За нормално функциониране е необходимо подмяната на 30 км. За тази цел през 2012 г. се предвижда смяната на още 15 километра тръби.

До края на година ще се опитаме и да подменим 1900 абонатни станции, посочи Цветанов.

Стана ясно, че друг приоритет на ръководството на дружеството е събираемостта през 2010 г. да отчете подобрение със 7% спрямо 2009 г.

Трябва да подобрим качеството на обслужването и комуникацията с абонатите. За тази цел внедряваме нова информационна система, която е изключителна важна за дружеството, каза още шефът на "Топлофикация-София".

Цветанов обяеи, че дружеството отделя сериозно внимание на коректните си клиенти. Именно затова се въвеждат и бонус пакети. От тях ще могат да се възползват абонатите, които нямат  просрочени задължения за 1, 2, 3 и повече години.

Всеки месец на лотариен принцип ще се избират 20 лоялни клиенти и те ще печелят бонус в размер на 60% от платената месечна сума и тя ще се приспада от следващата дължима сума. За 100 клиента изрядни в продължение на една година бонусът ще бъде в размер на 80 процента. За 150 лоялни абоната за срок от 2 години ще се приспада 90% от сумата платената през цялата година.

Бонусът е от 100% за лоялните клиенти за срок от над 3 години, обясни Цветанов. Той посочи, че за изпълнението на тази програма са необходими 800 000 лева.

Тези средства обаче няма да влязат в цената на топлинната енергия, успокои Цветанов. Бонусната програма ще бъде стартирана през април.