Все още има проблем с извозването на боклука от столичните квартали "Лозенец", "Оборище", "Овча купел" и "Витоша".
Проблемът възникна заради неявяване на работа на близо 200 души от персонала на концесионното дружество.

От вчера наред с колите на концесионера, боклука извозват и коли на други 3 фирми, с които общината има пряко договаряне.

Кметът на София Бойко Борисов заяви, че с дружествата-концесионери по чистотата ще се водят разговори за гаранции за редовното сметоизвозване.
"Ако това е невъзможно, през март, когато подписваме договора за петте столични района, където концесията по чистота изтича, ще актуализираме и другите договори", посочи Борисов.

Според него има умисъл в това част от работещите във фирмите-концесионери по чистотата да "отидат на море за два дни, а снощи да се върнат и да започнат да работят".

Кметът заяви, че замесените в кризата със сметосъбирането си личат от агитационните материали, които разпространяват. На въпрос дали има проблем с капацитета на депото в "Суходол" той посочи, че капацитетът е достатъчен и има време докато, се запълни.

Бойчев заяви, че има странно съвпадение между създалия се проблем и датата на обявяването на обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на пет столични района.

Друг интересен елемент от решаването на кризата с отпадъците е изборът на четирите фирми, които вчера почистваха част от територията на концесията на "Чистота-София", посочи Бойчев.
Според него изборът не е случаен и вероятно една от тези фирми ще се окаже победител след обществената поръчка за сметосъбиране и извозване.
Според Бойчев докладът за обявяването на обществената поръчка със съответните параметри не е минал нито през комисия, нито през заседание на СОС.

Зам.-кметът Мария Бояджийска съобщи, че е възложила на Столичния инспекторат да изготви пълен анализ на ситуацията, за да се прецени дали има обстоятелства за прекратяване на концесията.