Министър-председателят Бойко Борисов провери строителните дейности по изграждането на АМ "Хемус" в участъка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци".

Колко е красива държава ни и колко трудно е строителството, заяви той при огледа и запита: "Защото после, като стане готово, всички казват - "лесно".

Строителният екип запозна премиера и министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с етапа, на който се намира строежът на 207-метровия мост по трасето.

Участъкът между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" на магистралата е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г., а първата копка беше направена година по-рано.

Борисов е доволен, че заводи заместват полета и магарета в Търговище

Борисов е доволен, че заводи заместват полета и магарета в Търговище

Мечтите се сбъдват, уверява премиерът

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера.

Според експертния анализ единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

Борисов изказа благодарност към археолозите и подчерта, че се работи в добър синхрон. Той добави, че поисканото двумесечно удължение на срока ще бъде уважено.

Хем строим, хем разкриваме красотите, изтъкна премиерът.

На обекта работят близо 100 души - работници, археолози и геодезисти, а общата дължина на АМ "Хемус" е около 420 км. В експлоатация вече са участъците от София до Ябланица и от село Белокопитово до Варна. Очаква се цялата АМ "Хемус" от София до Варна да е готова през 2023 г.

Припомняме, по-рано днес премиерът посети и турските заводи "Шишаджам" край Търговище.