Да не се говори за криза със софийския боклук настоя пред Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов на днешното заседание на градския парламент.

„Криза" не ми харесва", заяви Борисов, като добави, че не му е приятно да вижда всеки ден снимката си във вестниците по този повод.

Бягам от публичност, не отговорност." - допълни той.

Според него подобна квалификация може да попречи на преговорите с градове като Пловдив и Перник, където отпадъците на столицата могат да се извозват след изчерпването на капацитета на депото в Суходол.

„Две години угаждахме на Суходол. Махнете политиканстването и тези 100 души, които скачат по улиците! МВР харчи луди пари заради тях. Накрая може да платим 40 млн. на МВР." - коментира кметът.

По думите на Борисов сметището в Суходол е отворено напълно законно, затова думата „криза" е неподходяща.

Той беше репликиран от общинския съветник Николай Желев от СДС, който заяви, че кризата с боклука все още е налице.

Столичният кмет обеща, че до 2-3 години в София ще има завод за преработка на отпадъци.

„Тогава няма да има криза", допълни Борисов.

Междувременно стана ясно, че две от фирмите, занимаващи се с балирането на отпадъци са се съгласили договорите за тази дейност да бъдат прекратени по взаимно съгласие, без общината да изплаща неустойки.

От фирмата „Екоел" обаче са заявили, че държат общината да изпълни ангажиментите си по сключения договор и че в противен случай ще търсят правата си по съдебен ред.

По думите на Борисов общината ще се бори в съда, за да не бъдат платени поисканите 3 милиона неустойки. Според него фирмите за балиране са участвали в затварянето на сметището в Суходол.