Българо-английската фирма „Градско паркиране България" ще предложи цялостна стратегия за нова транспортна схема в Приморско и Китен.

До края на февруари тя ще трябва да направи анализ на моментното състояние на автомобилния трафик в двата курорта и да представи своята визия за регулиране на уличното движение и минимализиране на конфликтните точки между пешеходци и автомобили.

Консултантите, които вече са приложили своите стратегии за движение и контролирано паркиране в Пазарджик, Русе и Силистра, ще направят точна прогноза за разходите около въвеждането на системата и евентуалната рентабилност за общината след налагане на промените.

Кметът на община Приморско Лиляна Димова и нейният екип поставиха като задачи на специалистите създаването на условия за безпроблемно и бързо придвижване на хора и автомобили. Целта е намаляване до минимум конфликтните точки, особено през летните месеци.

Консултантите трябва да предвидят и обособяването на нови паркинг зони в градовете и извън тях, които да предотвратят задръстванията в Приморско и Китен.

Целта ни е още пред активния сезон да има подобрение.

Единствено с модерно регулиране на движението и със сериозен контрол на автомобилния трафик можем да предоставим удобство и спокойствие на местните хора и на туристите, коментира  кметът Лиляна Димова.

Тя добави, че очаква  новата транспортна схема да бъде изготвена до края на тази година, за да бъде съобразена и синхронизирана с  подробния устройствен план  на общината.

За да бъде създадена една ефективна и цялостна стратегия за паркиране, е необходимо да се установи какви са конкретните нужди, дали  проектът е осъществим и какъв е най-добрият начин, по който той може да бъде изпълнен, заяви oт своя страна изпълнителният директор на компанията Аладар Робъртсън.