62 случая на хепатит А са регистрирани от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора за последните три дни, информира БНР.

Всички заболели са приети в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Професор Стоян Киркович", което е единствено в цялата област. Легловият му капацитет е запълнен над 90% и затова ръководството на болницата и здравната инспекция са решили временно да преустроят като инфекциозно урологичното отделение, което е с отделен вход.

Взривът на хепатит А или на болестта на мръсните ръце е от последните дни. Според д-р Елена Канева - директор на "РИОКОЗ-Стара Загора", все още е рано да се каже дали става въпрос за епидемия. Среднодневно приемат по 20 нови заболели. Най-много - 40 случая, са регистрирани в община Стара Загора, 9 - в община Казанлък, 4 - в Чирпан.

За разлика от предишната хепатитна епидемия, пламнала на една улица в ромското гето в Чирпан, сега не са открити големи огнища на зараза, освен няколко семейни, твърди доктор Канева.

При по-голямо разпространение на хепатит А в Старозагорско най-голям проблем ще има с настаняването на пациентите. Затова от днес е започнало изписването на болни от урологичното отделение, за да може временно да бъде преустроено за инфекциозно.