Бум на заболелите от трихинелоза лица е регистриран в Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Първият случаи е в констатиран в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас. В землището на град Малко Търново 8 души са заболели от трихинелоза след консумация на луканки. Деликатесът бил приготвен от диво прасе, отстреляно в същия район.

6 души от заразените са хоспитализирани. Издирени и изследвани са други 7 души, които са имали контакт с прасето. Резултатите на последните са отрицателни.

Своевременно за случая е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас.

Вторият бум на трихинелоза е регистриран в Кърджалийско. В регионалната здравна инспекция е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица, които имат оплаквания след консумация на месо от диво прасе.

Хората похапнали преди да излязат лабораторните резултати за трихинелоза. След оплакванията на хората са предприети спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на личния лекар и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо.

Междувременно в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

На 10 януари, четвъртък, в здравното министерство постъпва информация за заразени от трихинелоза хора и от Хасково. Там мъж консумирал пържоли от заразена свиня, преди да излязат резултатите на месото.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Хора от Крумовградско са консумирали заразено свинско месо

Хора от Крумовградско са консумирали заразено свинско месо

Лабораторните проби показали наличие на трихинелоза

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества:
Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза, е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология, изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки.