Бургас и Александруполис ще си партнират при кандидатстването по европроекти, като първият от тях ще бъде по програмата „Регионално развитие", съобщават от пресцентъра на община Бургас.

Двата града стартират по-интензивен културен, туристически и бизнес обмен, и ще обединят усилията си за изграждането на по-добра транспортна връзка между Бургас и Александруполис.

До края на годината в Бургас ще гостува бизнес делегация от Гърция, водена от кмета на Александруполис и представители на местния парламент там. Съществува повишен интерес от гръцкия и българския бизнес за реализация на търговски операции чрез пристанищата на двата града.

Това стана ясно от съвместното заседание в Александруполис, в което участваха кметовете на двата града - Димитър Николов и Георгос Александрис, зам. кметове, директори на дирекции, представители на общинските съвети и на неправителствени организация от България и Гърция.
На срещата присъстваха гръцки депутати и политици, представители на префектурата на област Еврос, граждани.

И в Бургас и в Александруполис не съществува почти никаква информация за параметрите и етапите на проекта Бургас - Александруполис, което създава сериозни опасения за екологични последици сред обществеността.

От тук нататък нищо не трябва да се предприема от правителствата без знанието и становищата на местните власти в двата града. Около това категорично мнение се обединиха участниците в срещата.

За разлика от българското законодателство в Гърция проектът може да стартира само ако получи одобрението на Общинския съвет в Александруполис.

Димитър Николов запозна гръцкия си колега и местните парламентаристи с резултатите от проведения в Бургас референдум.

„Ние бяхме длъжни да чуем мнението на бургазлии за бъдещия петролопровод и допитването беше най- демократичния начин за това", заяви бургаският кмет.
Николов допълни, че в месеците от провеждането на допитването до момента, в Бургас не е получавана допълнителна информация за проекта.

Констатация за липса на информация бе изразена и от кмета и общинските съветници на Александруполис.
„Колкото по- широк дебат съществува по тази тема, толкова ние като администрация ще бъдем по - спокойни", заявиха българските представители.

„Нашето желание е отношенията ни с Александруполис да се развиват все по- интензивно. Освен общите ни опасения за бъдещия проект има и много сфери в културата, бизнеса и общия ни европейски път, по които ще започнем сътрудничество", решиха още кметовете на двата града.