Жители на бургаския кв. Горно Езерово излязоха днес, за да почистят брега на езерото Вая. Това съобщиха от Сдружение на риболовците "Бургаски езера".  Инициативата е на Академия за бойни изкуства "Хикари" и Сдружение на риболовците "Бургаски езера". Резултатът е по-чист бряг, доволни са организаторите.

Над 300-те чувала с отпадъци на едно място, откъдето в понеделник Община Бургас ще ги транспортира до депото за отпадъци.

Множеството боклуци по брега на езерото са екологичен проблем, който съществува отдавна. Почистването им е важно, защото ще предотврати попадането на отпадъците във водата, откъдето ваденето е почти невъзможно. Бургаско езеро е едно от трите езера, които частично или изцяло попадат в границите на Бургас и които са дом на стотици видове птици.

През февруари чистиха канала "Вая", свързващ едноименното езеро с Черно море. По време на почистването са премахнати 1900 куб. м тиня и битови отпадъци, стари бетонови фундаменти, които са образували допълнителен праг в средата на канала,а от там и до допълнително затлачване. Съоръжението вече има Акт 16. Изграден е и път -който го прави достъпен за любителите на риболова и осигурява бъдещето почистване и обслужване.

Почистиха канала „Вая“, свързващ едноименното езеро с Черно море

Почистиха канала „Вая“, свързващ едноименното езеро с Черно море

Премахнати са 1900 куб. м тиня и битови отпадъци

По думите на екипа извършвал дейностите, след почистването нивото на водата пада до степен, в която е станало възможно да се наблюдава навлизането на черноморска риба.

Вторият етап от почистването на канала "Вая" се изпълнява по проект "Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България - Турция 2014-2020 г.

Проектът е с продължителност 24 месеца и ще приключи през 2021 г. с инициативи по почистване, информационни кампании с екологична насоченост.

Припомняме, че през 2019 година незаконни сметища се появи около защитеното езеро Вая в Бургас.