Със съдействието на общината ще се предприеме премахването на част от незаконните постройки, които са върху бившия канал в пловдивската "Шекер махала".
Това увери вицепремиерът Валери Симеонов след среща с инициативния комитет на жители от квартала в Министерски съвет. Срещата продължи повече от час. Симеонов обяви, че са набелязани конкретни мерки.

Първата от тях е възстановяване на полицейския участък в махалата. Сградата я имало, но трябвало да се ремонтира, за да се ползва за нуждите на полицията. Предвижда се още постоянно полицейско присъствие в квартала. Симеонов обеща и реакция на службите на сигурност при възпрепятстване на движението по време на масовите ромски тържества.

"Такива празненства са забранени от общината, не се издават разрешения и те ще бъдат санкционирани. Второто е едно от най-важните неща - моята любима тема за шума - ще се реагира незабавно при сигнали за шумна музика, които тормозят гражданите", заяви Симеонов.

"Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и законът е за всички. Така че последната ми грижа е какви реакции, какви отзвуци ще има. Законът е закон, за да се спазва", заяви Симеонов в отговор на въпрос за очаквано напрежение, което може да се породи при събарянето на постройки.

Славка Дечева, част от Инициативния комитет заяви, че към момента не са срещнали съдействие от страна на институциите. В махалата се надстроявали постройки, заселвали се нови роми, ходели с бурки, а когато започнели ислямските празници - започвали да звучат тъпани още 4.00 часа сутринта. "Решихме към Валери Симеонов да се обърнем с надежда нещо да се случи".

Емил Вълков, представител на Община Пловдив също пое ангажимент, мерките, които са договорени по време на срещата в Министерски съвет, да бъдат незабавни. Той посочи, че не само шумът, но и чистотата там били под голям въпрос.

Ситуацията там той определи като преливане от пусто в празно и носене на вода със сито, тъй като не могат да се преборят с навиците на ромските жители.

По приблизителни данни в "Шекер махала" имало над 9 000 души.