Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров издаде заповед за преустановяване издаването на строителни разрешения и налагане на забрана за незапочнато строителство в местността Иракли и землищата в с. Емона и гр. Обзор.

Незабавно да се преустанови издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите там, както и на всякакви други, свързани с останали дейности, гласи нареждането на министър Чакъров.

Забраната се отнася за територии с обща площ 39 201 декара, от които 34 368 декара в землището на село Емона и 4 833 декара в землището на Обзор, като тези имоти са изрично посочени като номера в заповедта.

В изпълнението на министерското нареждане и предписанието от настоящето писмо общинската администрация трябва  в срок до 31 август да уведоми регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас за предприетите действия.

На основание Закона за защитените територии процедурата за обявяване на защитена местност Иракли Емине е открита по предложение на център "Зелени Балкани" и сдружение за дива природа "Балкани".

Забраните имат действие за срок от една година.