25-годишен гражданин на Чехия загина, а две момичета са тежко пострадали при срутване на балкон от жилищна сграда в София, съобщават от пресцентъра на МВР.
Инцидентът е станал на ул. „Неофит Рилски" 41. Сигналът е подаден в 4,15 часа тази сутрин.

Около 4.00 часа тази сутрин на улица „Неофит Рилски" в центъра на София се е срутил парапет на стара тераса, на която са седели двете момичета и младежът. Тримата са паднали заедно със срутилия се балкон.

Гражданинът на Чехия е загинал на място, а М.П. на 19 години, и 30-годишната Р.Т. са приети в „Пирогов" в тежко състояние.

М.П. е с тежка белодробна контузия, счупени две ребра вляво и шест ребра вдясно, счупен гръден капак, хемоторакс. Веднага след стабилизирането й е започнала операцията от дежурните от Първа хирургическа клиника.
По-късно от Пирогов съобщиха, че операцията е приключила и в момента младата жена е на апаратно дишане.
Според информацията тя е била оперирана сутринта, имала е кръв в белите дробове, кръвта е изведена с катетър.
Направена е лапароскопия, за да се установи състоянието на коремните органи. За щастие те не са засегнати, но има тежка белодробна травма. От болницата посочват, че никой в момента не може да даде прогноза за живота й.

Другата пострадала е музикалният редактор в Националното радио Радослава Топалова. Тя е с фрактура на таза, фрактура на дясната длан и пръстите, рана на лявото бедро. За нея се грижат дежурните от Първа травматологична клиника, няма опасност за живота й.

Домоуправителката на кооперацията на ул. „Неофит Рилски" 41 разказа, че не е чула трясъци, писъци, крясъци, а само музика и висок говор.

„Не знам какво се е случило. Към три часа им направих забележка да намалят музиката", каза домоуправителката. В този апартамент са живеели по наем млади момичета. Според съседката вероятно студенти.

Огледът установи, че се е откъртил парапетът на балкона и заедно с него са полетели и тримата, падайки на тротоара.
Основата на терасата не е откъртена и си стои на сградата. Парапетът продължава да е все още на тротоара и около него има кръв и кървави стъпки.
Е
дна от паркиралите в близост коли е със счупено задно стъкло. Домоуправителката каза, че не знае чия е.
Тя каза още, че собственикът на апартамента в момента е в имота си, че не е разговаряла с него и че й е неудобно дори да се обади в такъв момент.

За разлика от тези под и над него, балконът е бил боядисан.

Железният парапет на третия етаж на сградата се е откъртил вероятно, защото на изключително малката и тясна тераса са се събрали повече хора и заради големия напън той се е откъртил от основата си.
Според живущите наоколо вероятно високото дърво, чиито клони стигат до терасите на кооперацията, е утежнило падането, което е довело до фатален край на инцидента.

Съсед, който се е прибрал около полунощ, посочва, че е разкъртена цялата плоча в основата, която държи решетката на терасата. Според него вероятно е имало спречкване, за да се стигне до там балконът да се откърти. По думите му сградата наистина е стара, но останалите парапети си седят на мястото.

Човекът, живеещ в района от 40 години, сподели, че старите сгради в района са описани, но има проблеми със санирането им.
По думите му кооперацията, в която е станал инцидентът, изглежда изключително стара и никога не е ремонтирана. Той изрази недоумение, че никой не е предприел нищо нито за ремонта й, нито за санирането й.

Бившият домоуправител на сградата Васил Попов е споделил пред БГНЕС, че живеещите в този апартамент са били под наем и предположи, че в 4-стаи на етажа, живеят 4 различни семейства. Той каза, че в кооперацията живеят все пенсионери с бастуни и няма кой да им даде пари за ремонт на сградата.

На мястото на инцидента пристигнаха и столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков. Градоначалникт съобщи, че специално за тази сграда не са правени предписания и е ангажимент на районните кметове да правят проверки и да издават такива предписания.

Според главния архитект на София, сградата е от около 40-те години на миналия век и балконът е да се излиза на него, а не да се струпват хора.
По принцип, обясни Диков, трябва да се помисли за това собствениците на сгради да носят наказателна отговорност, ако не ги поддържат в безопасно състояние. Според него няма смисъл отново да се правят мащабни проверки.

Директорът на дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община арх. Влади Калинов заяви, че ще бъде извършена проверка на останалата част от сградата на ъгъла на ул. "Неофит Рилски" и бул. "Витоша". Според арх. Калинов сградата не е била във видимо лошо състояние и отговорността за инцидента ще носи собственикът на жилището.

Според закона собствениците трябва да изготвят паспорти, които всъщност представляват обследване, извършено от специалисти, с предписание какво е необходимо, за да бъде приведена сградата в безопасн осъстояние. Отговорността по думите му е на собствениците.

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление за инцидента.

Над 500-600 фасади и сгради сме оправили, откакто станах кмет, подчерта той с оправданието - знаете София каква я заварих.