Обстановката в страната ще бъде притеснителна, не само заради силните валежи, но и заради силния вятър, който ще създава условия за виелици и навявания. Обявен е код червено, предупреждение от най-висока степен, в областите Смолян и Кърджали. Там се очаква снежната покривка да достигне до около 40-50 см, а средната скорост на вятъра ще е около 50-70 км/ч. Такава ще е скоростта на вятъра и в източните райони. В районите, където предупрежденията са от втора степен- код оранжево- новата снежна покривка ще е около 20-30 см.

В понеделник ще бъде и доста по-студено. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 - минус 7 градуса в Западна и Централна България до 0 - 5 градуса на места в югозападните райони и по Черноморието.

През следващите дни ще бъде много студено, като сутрин температурите ще се предимно между минус 10 и минус 15 градуса, на места и по-ниски.

Дневните също ще са отрицателни. Валежите чувствително ще отслабнат във вторник, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество в югоизточната половина от страната.

Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България. Месец март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъса. Ще започне затопляне.

Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж

Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж

Предупреждения за пътищата в страната